05.02.2011

Legumina truskawkowa

"Mamo jak mi pomożesz posprzątać pokój to kupię Ci lody".  "Wiesz co mam lepszy pomysł, jak posprzątasz sama to zrobimy na kolację coś z Twojej książki kucharskiej". No i zrobiłyśmy.




Składniki (na 3 porcje):

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka truskawek (dałam zamrożone, zmiksowane)
  • 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Kaszę mieszamy z nieco ponad połową szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy rozmieszaną kaszę, dosładzamy i gotujemy kilka minut. Kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Do przestudzonej kaszy dodajemy żółtka i truskawki. Miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Kokilki smarujemy lekko masłem i wlewamy do nich truskawkową masę do mniej więcej 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...