09.02.2011

Muffiny jak pączki

Pojawiały się w wielu miejscach, ale najpierw zobaczyłam je u Dorotki.  Miałam ochotę zobaczyć czy rzeczywiście są takie jak pączki.  No i wyglądają rzeczywiście podobnie, ale już tak nie smakują.  Nic a nic.  Są smaczne, cynamonowe, nawet bardzo, ale zupełnie nie przypominają w smaku pączków.




Składniki: (na 9 sztuk - u mnie 11)

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka

Ponadto:

  • około 60 g masła, roztopionego
  • 1/3 - 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu


Wykonanie:

Tradycyjnie jak na muffiny: w jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...