28.10.2011

Dynia faszerowana

Z 6 zasadzonych krzaczków wyrósł tylko jeden.  Do tego urosła tylko 1 dynia nadająca się do nadziania.  Jest niby jeszcze jedna, ale chyba dla krasnoludka.  Dlatego zostanie jako ozdoba. Ta jedna, jedyna została nafaszerowana i zjedzona przeze mnie.  Było pysznie, szkoda, że nie będzie powtórki.





Składniki:
  • dynia
  • mięso mielone (u mnie szynka)
  • cebula
  • gorgonzola
  • sól, pieprz
  • olej


Wykonanie:
Cebulę szatkujemy.  Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mielone mięso i smażymy.  Dynię myjemy, odcinamy wierzch i wydrążamy środek. Miąższ kroimy na kawałki.  Usmażone mięso, kawałki dyni i pokruszony ser mieszamy, doprawiamy do smaku.  Nadziewamy farszem dynię i przykrywamy ją odkrojoną "czapeczką".  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...