06.10.2011

Serniczek lekko czekoladowy ze śliwkami

Rozsmakowałam w sernikach, ba, nawet się ich przestałam bać.  Ponieważ mieliśmy jechać odwiedzić moją Babcię, postanowiłam przygotować coś słodkiego.  Tak powstała lekka modyfikacja przepisu z "Kuchni Polskiej".


 

Składniki na ciasto:

  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 dag śliwek


Składniki na krem:

  • 10 dag twarogu
  • 30 da serka homogenizowanego
  • 1 białko
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego



Wykonanie:

Z podanych składników (bez śliwek) zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec w 180 stopniach 10 min, do lekkiego zrumienienia. Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół. Przygotować krem. Ubić białko na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować i wymieszać delikatnie z pianą. Na podpieczonym cieście ułożyć śliwki przeciętą częścią do góry. Zalać kremem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...