26.10.2011

Risotto dyniowe z bakłażanem

Kolejny przepis podpatrzony we wrześniowej kuchni.  A raczej nie przepis, a pomysł na wywar.  Polecam serdecznie, bo risotto zrobione na takim wywarze, jest do szpiku kości dyniowe ;)


 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 mały bakłażan
  • 1/2 dyni piżmowej (można użyć innej odmiany)
  • 1 szalotka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • oliwa



Wykonanie:

Dynię obieramy i zachowujemy skórkę. Ze skórki, marchewki i cebuli gotujemy przez około 15 - 20 minut wywar. Szalotkę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie w garnku. Dodajemy ryż i chwilę smażymy, aż ryż zrobi się przezroczysty. Dodajemy stopniowo wywar i mieszamy. Kolejną porcję dodajemy dopiero po tym, jak poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Pamiętamy o mieszaniu. W między czasie dynię i bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa muszą stać się miękkie. Kiedy ryż jest już gotowy, dodajemy podduszone warzywa i gotujemy jeszcze chwilę razem. Możemy dodać starty ser, ale ja podałam bez niczego. Posypałam jedynie posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...