27.10.2011

Dyniowa sałatka z gorgonzolą i granatem

Pisałam już, że ta sałatka nie daje mi spokoju.  Robiłam zresztą jej wersję w zeszłym roku.  Teraz jednak dodałam ser i zamiast żurawiny użyłam pestek granatu.  Niestety nie miałam akurat mieszanki sałat, a zwykłą lodową, więc sałatka nie wygląda zbyt ciekawie.



Składniki:

  • 100 g dyni, obranej, pokrojonej w 2.5 cm kostkę i upieczonej
  • 100 g mieszanki sałat
  • pestki z połowy granatu
  • 50 g gorgonzoli


Sos:

  • 3 łyżeczki octu winnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Sos: Ocet, musztardę, sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie, mieszając delikatnie trzepaczką, wlać powoli oliwę. Dodać miód, sól i pieprz, wymieszać.


Przygotować talerze, wyłożyć umytą i osuszoną sałatę. Dodać upieczoną dynię, pestki z granatu i posypać gorgonzolą. Polać sosem. Podawać natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...