22.10.2011

Sałatka z pieczonej dyni i brokuła

 Udało mi się wyhodować dynie butternut z nasionek od Bei.  Są cudowne w smaku, lekko słodkawe, zupełnie inne niż orzechowa hokkaido.  



Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia butternut (dałam pół butternut i pół hokkaido)
  • 1 duży brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy (np. ulubiona mieszanka curry)
  • dodatki : ser pleśniowy, orzeszki piniowe lub włoskie, ugotowany bulgur, soczewica, ryż czy np. quinoa (dałam kaszę gryczaną i orzechy włoskie)



Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200-220°C.
Dynię obrać i pokroić na 1-1,5 cm grubości plastry (lub bezpośrednio w kostkę). Brokuła umyć, podzielić na różyczki, dobrze osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połowę wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy, a następnie polać różyczki brokuła, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.
Pozostały czosnek wymieszać z 2 łyżkami oliwy i ok. 2 łyżeczkami przypraw i posmarować (pędzelkiem) ułożoną na blasze dynię. Piec warzywa do miękkości (ok. 15-20 minut).
Podawać z dodatkiem pleśniowego sera (lub startego pecorino), uprażonych na suchej patelni orzechów i / lub ugotowanego ryżu, kaszy czy soczewicy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...