Wspaniałe połączenie. Dawno nie robiłam muffinków z jogurtem, ale chyba teraz znowu zacznę. Przepis z książeczki, którą dostałam od mojej koleżanki Joli.
Składniki:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 80 ml oleju
- 180 - 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g twarogu ( użyłam ricotty)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g cukru waniliowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papilotkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i kakao. Jajko, olej oraz jogurt wymieszać i dodać do mąki. Ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników (mogą pozostać grudki). Wyłożyć po łyżce ciasta w każde zagłębienie w blaszce. Ser utrzeć z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Włożyć po łyżce sera na każdą porcję ciasta w zagłębieniach. Wyłożyć resztę kakaowego ciasta na ser. Piec około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.