Robiłam je jeszcze w czerwcu, ale nie miałam czasu przetłumaczyć tekstu. Z tego wszystkiego, zupełnie zapomniałam, którego przepisu na kruche ciasto użyłam, ani w jakiej ilości. Możecie jednak użyć Waszego ulubionego, lub ciasta francuskiego, jak w oryginalnym przepisie. A sam farsz jest wspaniały.
Składniki:
- 2 średnie bulwy fenkułu, podzielone na ćwiartki i posiekane
- 2 łyżki oliwy
- 1-1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Na dużej patelni podsmażamy fenkuł na oliwie, aż zmięknie. Zmniejszamy ognień na średni i gotujemy, bez przykrycia, przez około 40 minut, aż zmieni kolor na na złoty. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy tymianek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
Szykujemy kruche ciasto, wykładamy nim foremki i podpiekamy przez chwilę. Następnie wkładamy farsz do foremek i pieczemy 12-15 minut, aż się zezłoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.