Składniki:
- 800 g łopatki chudej wieprzowej, bez kości
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
- 50 ml zimnej wody
Wykonanie:
500 g
łopatki pokroić w małą, 1 cm kostkę. Pozostałe mięso zmielić.
Wymieszać w misce wszystkie składniki i przełożyć całośc do szynkowara
(wersja singiel, na 800 g mięsa). Dokładnie ugniatać poszczególne
warstwy łyżką. Zamknąć szynkowar i wstawić na 6-12 godzin do lodówki.
Do
garnka włożyć na dno ściereczkę. Włożyć szynkowar i wlać wrzątek na
wysokość ok 1 cm poniżej krawędzi szynkowara. Gotować pod przykryciem,
aż mięso będzie miało temperaturę 71 stopni. Wyjąć szynkowar z garnka i
odstawić do przestudzenia na około 12 godzin, do lodówki (ja zlewam
wytworzoną galaretkę do osobnego talerza, gdyż potem jest łatwiej wyjąc
gotową wędlinę). Otworzyć szynkowar, odwrócić do góry dnem i polać
wrzątkiem. Wyjąć wędlinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.