28.06.2011

Ciasto z jagodami

Ciasto ucierane jest takie wspaniałe, że pomieści każdy owoc.  Ba, z każdym współgra idealnie.  Tym razem w ruch poszły jagody.  Zbierane w lesie, zaraz po deszczu, wśród przepięknie śpiewających ptaków. 





Składniki:

* 250 g masła lub margaryny
* 3,5 - 4 szklanki mąki
* 7 jajek
* 1,5 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2/3 szklanki mleka
* jagody - 2 szklanki, albo i więcej
* cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Masło roztopić i ostudzone dodać do jajek. Wymieszać, dodać mleko a na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Wylać ciasto na dużą prostokątną blachę. Na wierzch położyć owoce (kładziemy dość gęsto, tak aby nie było widać ciasta). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy środek nie jest mokry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...