Składniki:
* 500 g mąki (+ ewentualnie więcej do podsypania)
* 1 niepełna szklanka mleka
* 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
* 1 jajko
* 1 niepełna szklanka cukru
* 100 g masła
* pół kilograma czereśni (waga z pestkami)
* odrobina mleka do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
Mleko z masłem lekko podgrzewamy i mieszamy tak, aby masło się rozpuściło. Odstawiamy do lekkie przestygnięcia (musi być letnie). Pozostałe składniki (poza czereśniami) wrzucamy do miski. Dolewamy mleko z masłem i wyrabiamy (ja wyrabiałam robotem, ale można ręcznie). Ciasto jest dość lepkie, więc jeśli będzie taka potrzeba dodajcie odrobię mąki. Gdy ciasto jest już elastyczne, wkładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). W międzyczasie drylujemy czereśnie i wkładamy do sitka, aby odciekł sok. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy. Wykrawamy odpowiednie kształty, wkładamy owoce i ewentualnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.