12.06.2011

Zapiekanka makaronowa

Jakiś czas temu dostałam od Makro paczuszkę z produktami Fine Food.  Identyczną paczuszkę dostała też Ulla.  Dlatego postanowiłyśmy w sobotę wspólnie pokucharzyć i przygotować makaronową zapiekankę.  Moja wersja to wersja ekspresowa dla zabieganych mam.  W międzyczasie okazało się, że Ulla też zabieganą mamą jest i nie do końca wyszło nam tak jak wyjść powinno, ale do 3 razy sztuka.  Ulla za trzecim zgramy się idealnie - mocno w to wierzę .


 

Składniki

* makaron świderki
* 3 - 4 plastry szynki parmeńskiej
* 1 puszka krojonych pomidorów
* garść oliwek (dałam tylko w niektórych porcjach)
* bazylia
* pół puszki kukurydzy
* ser żółty


Wykonanie:


Makaron gotujemy al dente. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy naczynka do zapiekania (kilka małych lub 1 większe). Szynkę kroimy na kawałki, bazylię dość grubo siekamy. W misce mieszamy ugotowany makaron i pozostałe składniki. Dodajemy część startego sera. Przekładamy do naczynek i po wierzchu posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy około 15 - 20 minut. Gotowe dekorujemy bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...