Jakiś czas temu dostałam od Makro paczuszkę z produktami Fine Food. Identyczną paczuszkę dostała też Ulla.
Dlatego postanowiłyśmy w sobotę wspólnie pokucharzyć i przygotować
makaronową zapiekankę. Moja wersja to wersja ekspresowa dla zabieganych
mam.
W międzyczasie okazało się, że Ulla też zabieganą mamą jest i nie do
końca wyszło nam tak jak wyjść powinno, ale do 3 razy sztuka. Ulla za
trzecim zgramy się idealnie - mocno w to wierzę .
Składniki
* makaron świderki
* 3 - 4 plastry szynki parmeńskiej
* 1 puszka krojonych pomidorów
* garść oliwek (dałam tylko w niektórych porcjach)
* bazylia
* pół puszki kukurydzy
* ser żółty
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy naczynka do zapiekania (kilka małych lub 1 większe). Szynkę kroimy na kawałki, bazylię dość grubo siekamy. W misce mieszamy ugotowany makaron i pozostałe składniki. Dodajemy część startego sera. Przekładamy do naczynek i po wierzchu posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy około 15 - 20 minut. Gotowe dekorujemy bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.