08.06.2011

Truskawkowy deser lodowy straciatella

Troszkę jak semifreddo, chociaż nie do końca.  Pomysł powstał ponieważ po torcie zostało mi trochę kremówki i mascarpone, a obok w lodówce leżała czekolada.  Truskawki o tej porze obowiązkowo.  Mój syn był zachwycony, a jadł wersję dość rozmrożoną.  Podane składniki wystarczą na około 2- 3 porcje.


 

Składniki:

* 125 g śmietany kremówki
* 125 g mascarpone
* 3 łyżki cukru waniliowego
* 4 kostki czekolady
* 100 g truskawek



Wykonanie:



Truskawki myjemy i miksujemy z około 1 łyżką cukru (w zależności od ich słodkości). Czekoladę drobno siekamy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone mieszamy z cukrem i łączymy z ubitą kremówką. Do serowej masy dodajemy połowę zmiksowanych truskawek i posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Wylewamy do naczynia (wybieramy taki, które można wstawić do zamrażalnika). Na wierch wylewamy w porcjach resztę zmiksowanych truskawek i patyczkiem robimy wzorki. Przykrywamy folią lub pokrywką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy na kilkanaście minut tak, aby deser odtajał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...