17.06.2011

Serniczki z jagodami

Już kilka dni temu obiecałam, że uraczę Was jagodami.  Długo zastanawiałam się, co powinnam przygotować na początek jagodowego sezonu.  Wybór padł na serniczki pokazane przez Małgosię.  Zrezygnowałam jednak z kruszonki.


 

Składniki:

* 1 jajko
* 50g cukru pudru
* 2 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej)
* 2 łyżki ajerkoniaku (niekoniecznie)
* skórka z 1 cytryny
* 250g twarogu 3-krotnie mielonego
* ok. ½ szkl. jagód i poziomek

Wykonanie:

Jajko utrzeć z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodawać kolejno: maizenę, ajerkoniak i skórkę z cytryny. Na sam koniec wmieszać bardzo delikatnie twaróg (jeśli robotem to na niskich obrotach).
Rozlać masę na podpieczone spody. Na środek każdej wyłożyć po 1 łyżeczce jagód.
Piec ok. 30 min. W 180 st.C. Serniczki (w papierkach) w miarę szybko wyjąć z formy mufinkowej (gdy tylko przestaną parzyć w dłonie). Dostudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...