30.03.2012

Jajka curry

Oto propozycja na jajka, które mogą się pojawić na Wielkanocnym stole.  Doskonale smakują na ciepło, ale jeśli ostygną, też nie są złe.



Składniki:

  • 4 jajka
  • ok. 4 łyżeczki musztardy curry *
  • 3 łyżeczki miękkiego masła + więcej do smażenia
  • szczypiorek (ilość według uznania)
  • sól z pieprzem
  • bułka tarta

Wykonanie:

Jajka dokładnie myjemy i gotujemy na twardo (możemy ugotować je w wodzie z kurkumą lub przyprawą curry i potem potrzymać w tej wodzie przez godzinę - zabarwią się lekko na żółto). Ugotowane i ostudzone jajka przekrawamy ostrym nożem na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtko i białko. W miseczce rozdrabniamy widelcem żółtko z białkiem. Dodajemy miękkie masło, posiekany szczypiorek, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem. Skorupki nadziewamy farszem. Jeśli chcemy możemy podać jajka w takiej wersji. Możemy też maczać jajka stroną z farszem w bułce tartej i podsmażyć na maśle. (Mi osobiście ta wersja smakuje dużo bardziej).



* możemy użyć też musztardy z zielonym pieprzem, wtedy nie ma potrzeby doprawiania farszu pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...