06.11.2012

Biszkopt kakaowy

Jakiś czas temu zapytałam na FB czy chcecie przepis na sam biszkopt.  Odpowiedzi były jednoznaczne, więc podaję.  Z tego konkretnego biszkoptu upiekłam tort motylek, dla mojej 4-letniej chrześnicy. 





Składniki (tortownica 25 cm)
  • 8 jaj
  • szklanka (250 ml) mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając.  Do osobnej miski przesiewamy mąki, kakao i proszek do pieczenia.  Do ubitej piany delikatnie wsypujemy mąki i mieszamy łopatką  (można też na najniższej prędkości robotem, ale przy takim sposobie biszkopt udaje mi się przekroić tylko na 2 blaty).

Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...