07.11.2012

Czekoladowy chlebek bananowy

Chlebków bananowych robiłam już kilka (kilkanaście?).  Jednak w wersji czekoladowej po raz pierwszy.  Przyznam, że jest wspaniały.  Chyba bardziej czekoladowy niż bananowy. Przepis znalazłam na Swapna's Cuisine i delikatnie go zmieniłam.





Składniki:

  • 230 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 gram ciemnego kakao
  • 150 gram cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 80 g orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu
  • 60 ml oleju
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 


Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.  Przygotuj keksówkę o długości 23 cm (ja wykładam papierem do pieczenia).
Orzechy upraż na patelni, a następnie posiekaj.
Banany rozgnieć widelcem na papkę.  Dodaj jajko, jogurt, olej i ekstrakt.  Dodaj sypkie składniki i wymieszaj.  Na koniec dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj.  Ciasta nie trzeba wyrabiać robotem. Ja mieszałam widelcem, aż do połączenia składników.  Przełóż masę do przygotowanej formy i piecz 55 - 65 minut, aż do suchego patyczka.  Ostudź na kratce przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...