26.11.2012

Curry z dyni i łupanego grochu

Szybki obiad, idealny do zapakowania do pudełka na sobotnie szkolenie.  Do tego tylko chlebek chapati lub naan i gotowe.





Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 500 ml bulionu (lub wrzątku)
  • 200 g passaty
  • 250 g dyni
  • 150 g świeżego młodego szpinaku
  • 200 g łupanego grochu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego




Wykonanie:
Cebulę siekamy i szklimy na odrobinie oleju w wysokiej patelni z przykrywką.  Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz imbir.  Chwileczkę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem.  Dodajemy opłukany groch, posiekaną papryczkę chilli i gotujemy pod przykryciem przez około 5 - 8 minut.  Następnie dodajemy pastę curry, passatę i dynię pokrojoną w kostkę.  Dalej dusimy przez około 20 minut, aż groch i dynia zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadną.  Dodajemy opłukany szpinak i gotujemy przez 2 minuty.  Doprawiamy do smaku i dodajemy jogurt.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...