26.04.2013

Burgery z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Coraz cieplej, to i obiady mogą być nieco inne niż zwykle.  Tym razem na stole zawitały wege burgery z pomysłu Bei.  Są wspaniałe.  Zajadali je wszyscy, bo powiedziałam im o wszystkich składnikach poza dynią.  Na ich szczęście to była już ostatnia porcja zamrożonej dyni jaką miałam.  Następne dopiero pod koniec sierpnia. Oczywiście, jeżeli ładnie wykiełkują te, które już są siedzą w ziemi. 




Składniki:
  • ok. 100 g orzechów nerkowca
  • 250 g puree z dyni
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1-2 szalotki (ok. 100 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy / oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżki startego świeżego imbiru
  • mały pęczek natki pietruszki (użyłam posiekanej mrożonej)
  • ok. 1,5 łyżki sosu sojowego


Wykonanie:
Orzechy uprażyć na patelni, ostudzić i posiekać.  Szalotkę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
Ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać kaszę i pure z dyni.  Wymieszać.  Dodać pozostałe składniki.  Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.  Formować kotleciki i smażyć na złoty kolor  z dwóch stron.  Podawać z dowolną sałatką.  Można też wsadzić taki burger do pity i zabrać jako drugie śniadanie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...