13.04.2013

Rosół

Aż dziwne, że przez 4 lata nie pokazałam tutaj przepisów na najbardziej znane polskie zupy.  Nie było rosołu, pomidorowej, ogórkowej.  A przecież jadamy je tak często.  Rosół zazwyczaj przygotowuje mój mąż, chociaż akurat ten ze zdjęcia zrobiłam ja.  Co do innych zup, chyba się poprawię.



Składniki:
  • 1 kurczak
  • ok. 300 g wołowiny
  • kilka marchewek
  • 2 - 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Kurczaka umyć i podzielić na porcję.  Wołowinę umyć.  Warzywa umyć i obrać.  Cebulę opalić na ogniem (jeśli macie kuchenkę indukcyjną zapraszam tutaj).  Do garnka wlać wodę (około 3 - 4 litry).  Włożyć mięso i zagotować.  Zdjąć szumowiny i zmniejszyć ognień na minimalny.  Po 20-30 minutach dodać przygotowane warzywa, ziele i liść.  Gotować dalej na małym ogniu przez około 2 - 3 godziny.  Rosół ma tylko lekko pykać, nie powinien się gotować.  Doprawiamy do smaku.  Podajemy z marchewką z rosołu (jeśli lubimy), makaronem, natką pietruszki i koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...