18.04.2013

Zupa ogórkowa

Tak jak napisałam przy okazji publikacji rosołowej, nadrabiam oczywiste zaległości. Tym razem przyszła pora na ogórkową.  To co jeszcze w kolejce?  Pomidorowa? Czy może o czymś jeszcze zapomniałam?




Składniki:
  • 1 udo
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 - 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 5 - 10 ogórków kiszonych (plus ewentualnie woda z kiszenia)
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • koperek do posypania
  • śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia

Wykonanie:
Umyte udo wkładamy do garnka z wodą (ok. 2 - 3 l).  Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny.  Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, pora i selera.   Marchew możemy pokroić w kostkę.  Gotujemy przez około pół godziny.  W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.  Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.  Ogórki obieramy (lub nie, jak kto woli) i ścieramy na grubych oczkach na tarce.    W zależności od tego jak kwaśną zupę lubimy regulujemy ilość ogórków.  Dorzucamy do zupy dopiero wtedy, kiedy ziemniaki będą ugotowane.  Możemy dolać też trochę wody z kiszenia.  Zupa będzie wtedy jeszcze bardziej kwaśna.  Gotujemy przez kilka minut.  Zabielamy śmietaną.  Zupę podajemy posypaną koperkiem.  Można podać też chleb.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...