29.08.2013

Kruszonka owsiana z brzoskwiniami

To już moja ostatnia propozycja w ramach akcji Morelkowo-Brzoskwiniowo. Kruszonki cieszą się dużym powodzeniem w naszym domu.  Są niewymagające, można je dowolnie modyfikować, nie mogą się nie udać.  A do tego smakują wybornie.  Szczególnie na ciepło.




Składniki:
  • spora garść malin
  • 2 brzoskwinie
  • kilka śliwek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g płatków owsianych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • garść orzechów włoskich posiekanych

Wykonanie:
Brzoskwinie i śliwki przekroić, wyjąc pestki.  Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, śliwki na pół.  Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.  Przełożyć do naczynia żaroodpornego.  Mąkę wsypać do miski.  Dodać zimne masło pokrojone w kostkę.  Wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka.  Dodać płatki owsiane, cukier i posiekane orzechy.  Wymieszać.  Tak przygotowaną kruszonką posypać owoce.  Zapiekać w 190 stopniach przez około pół godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...