14.08.2013

Ratatouille

Najlepsze właśnie o tej porze roku.  Świeże pomidory, cukinia prosto z działki, nasz rodzimy bakłażan, świeże zioła. No i gdyby nie papryka, cała rodzina byłaby zachwycona.  A tak mam cały wielki gar tylko dla siebie :)  Ilość warzyw modyfikuję w zależności od tego ile mam pod ręką.




Składniki:
  • 1 cukinia (lub 2 małe)
  • 1 bakłażan
  • papryka (u mnie czerwona i zielona)
  • 2 cebule
  • kilka pomidorów
  • pół łyżeczki trzcinowego cukru
  • bazylia, tymianek, oregano
  • ząbek czosnku
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.  Cebulę pokroić w plastry.  Oliwę rozgrzać na patelni.  Wrzucić cebulę, posolić i zeszklić.  Paprykę pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.  Podsmażać razem, mieszając od czasu do czasu. Bakłażana pokroić w kostkę.  Dodać do garnka.  To samo zrobić z cukinią.  Na koniec dodać pokrojone pomidory.  Dodać czosnek dobrze rozgnieciony oraz zioła.  Dusić, aż warzywa zmiękną.  Doprawić do smaku.  Podawać z bagietką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...