18.08.2013

Polędwiczki miodowo - musztardowe

W dalszym ciągu odkrywam polędwiczki i dalej sięgam po pomysły Wiosenki.  Kolor, smak, miękkość mięsa są idealne.  Do tego jeszcze można zamarynować mięso wieczorem, a potem usmażyć je bezpośrednio przed obiadem.  Rewelacja.




Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • olej, sól, pieprz

Wykonanie:
Oczyszczone polędwiczki kroimy na plastry.  Delikatnie rozbijamy.  Doprawiamy solą i pieprzem.  Miód, musztardy, przeciśnięty czosnek, oliwę i tymianek łączymy w misce.  Obtaczamy polędwiczki w marynacie i schładzamy przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.  Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na oleju z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...