11.08.2013

Muffiny porzeczkowe według Nigela Slatera

Ostatnie porzeczki zerwane z krzaka.  Następne dopiero za rok.  Na dworze tak gorąco, że odpada włączenie piekarnika na dłużej niż 20 minut.  Padło więc na muffiny.  Tym razem według przepisu Nigela Slater'a.  Bardzo, ale to bardzo maślane.  Przepis podpatrzony u Liski




Składniki:
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g masła (miękkiego)
  • 125 g cukru (dałam mniej)
  • 2 jajka
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g porzeczek
  • 3 - 4 łyżki mleka

Wykonanie:
Mąkę, masło, cukier, proszek i jajka miksujemy np. blenderem.  Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy mleko.  Dodajemy porzeczki i mieszamy.  Ciasto przekładamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami.  Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...