15.08.2013

Czekoladowe brownie z cukinią i olejem rzepakowym

Kilka dni temu zaprosiłam Was na konkurs z olejem rzepakowym.  Dzisiaj na półmetku akcji konkursowej, chciałam napisać Wam kilka słów o zaletach spożywania tego oleju.
Zapewne większość z Was wie, że tłuszcze są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.  Nawet jeżeli jesteście na diecie, nie możecie ich nie spożywać. Są one źródłem kwasów tłuszczowych, oraz ułatwiają wchłanianie przez organizm człowieka witamin rozpuszczalnych w  tłuszczach.  To co zalecają dietetycy, to ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych na rzecz tych pochodzenia roślinnego. 
Zapewne wszyscy doskonale wiemy o kwasach omega 3 i ich wpływie na nasze zdrowie.  A czy wiecie, że codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.
Pamiętajcie też o tym, że obecność tłuszczów w diecie dziecka, a zwłaszcza niezbędnych
nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), jest bardzo ważna. To właśnie w  oleju rzepakowym zawarte są cenne kwasy:  linolowy LA (omega-6) i  alfa-linolenowy ALA (omega-3) należące do grupy NNKT, które wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci.




Składniki:
  • 300 g cukinii (u mnie żółta)
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 200g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40 g kakao niesłodzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce (grube oczka).  Mieszamy z jogurtem, olejem i ekstraktem waniliowym.  W drugiej misce łączymy  mąkę, cukier, kakao, proszek i sól.  Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia składników.  Ciasto przekładamy do formy na brownie.  Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, aż do suchego patyczka.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...