Składniki:
- szklanka maki pszennej
 - szklanka kaszy manny
 - szklanka cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 kostka masła extra (użyłam mniej)
 - tłuszcz i bułka tarta do smarowania tortownicy (ja piekłam w blaszce do tarty)
 - jabłka 4-5 sztuk (szara reneta)
 
Wykonanie:
Sypkie produkty dokładnie wymieszać. Ze szklanki cukru można ująć czubatą łyżką i posypać tarte jabłka.
Tortownice grubo wysmarować tłuszczem (masło lub margaryna i posypać cienko bułką tartą).
Wsypać połowę suchej mieszanki. Na to równo rozłożyć jabłka i potem wsypać na wierzch resztę. Masło (schłodzone) pokroić w cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180stopni, aż ciasto bedzie dobrze zrumienione. (ja piekłam znacznie krócej)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.