składniki:
Ciasto
- 3 szklanki mąki
 - 1 szklanka płatków owsianych
 - 2 łyżeczki soli
 - 1½ szklanki letniej wody
 - 2 łyżeczki rozpuszczalnych drożdży
 - 30 ml miodu
 - 30 ml oliwy
 - 30 g mleka w proszku
 - skórka z 2 pomarańczy
 
Polewa
- 1 szklanka cukru
 - 1 szklanka wody
 - 120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
 
Wykonanie:
Wysyp mąkę, płatki owsiane i sól na stolnicę. Zrób pośrodku spore wgłębienie i wlej do niego wodę. Do wody wsyp drożdże i mleko w proszku oraz wlej miód i oliwę. Ostrożnie mieszaj płyn z sypkimi składnikami, zaczynając od miejsca, w którym się stykają, aż ciecz zostanie wchłonięta i zacznie się formować ciasto. Dodaj skórkę z pomarańczy. Zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zrób kulę z ciasta, włóż ją do dużej naoliwionej miski, przykryj wilgotną czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w nieprzewiewnym miejscu, aż podwoi objętość. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wsyp cukier na patelnię o średnicy 30 cm i zalej dookoła wodą. Podgrzewaj na dużym ogniu, nie mieszając. Kiedy woda odparuje, a z cukru zrobi się złocisty karmel, zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i starannie wymieszaj polewę trzepaczką. Odstaw do ostygnięcia. Wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę i zrób z niego wałek. Pokrój go na 12 części. Ułóż kawałki ciasta na patelni z polewą (ja bałam się troszkę o moją patelnię i upiekłam bułeczki w odkrytym naczyniu żaroodpornym), zostawiając między nimi małe odstępy i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Piecz 25 – 30 min. Przykryj patelnię dużym talerzem i odwróć do góry dnem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.