15.05.2009

Sałatka z piersi kurczaka z olejem waniliowym

Kolejny wspaniały przepis z "Kuchni z bukietem przypraw".  Najpierw rozkochałam się w oleju waniliowym, a teraz kontynuacja tej miłości.  Do tego przepisu nie potrzeba gotowego oleju, ale skoro już taki mam to go użyłam.  Jadłam wczoraj na kolację i muszę się przyznać, że pochłonęłam dużo więcej niż zamierzałam. 



Składniki:

  • 1 surowa pierś indyka / kurczaka  pokrojona na bardzo cieknie plastry (ok 60 g na osobę)
  • 200 g roszponki (ja dałam zwykła sałatę masłową i kilka listków świeżego szpinaku)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml oleju arachidowego (zamiast 3 ostatnich składników dałam gotowy olej waniliowy)

Wykonanie:

Nożem przeciąć wanilię i wyskrobać ziarnka, wrzucić je do oleju. Odstawić.

Liście sałaty umyć i osuszyć. Ułożyć w salaterce. Na teflonowej patelni ostrożnie podgrzać olej z wanilią. Mięso pokroić w jak najcieńsze plastry (najlepiej, żeby były cienkie jak papier - nie potrafię tak, niestety). Podsmażyć na małym ogniu bez przyrumieniania. Odstawić. Przeprawić sałatę 3 łyżkami oleju waniliowego, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Rozłożyć sałatę na talerzu i ułożyć na niej ciepłe plastry indyka (ja jadłam zimne i też było obłędne).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...