08.05.2009

Razowe scones z kukurydzą

Scones uwielbiam głównie za to, że robi się je ekspresowo i smakują wybornie.  Przepis na te bułeczki pochodzi z "The Vegetarian cookbook" Carol Bowen.  Niestety moje scones nie wyrosły za bardzo (jakoś dziwnie mi szło ugniatanie ciasta z kukurydzą, no i pewnie przedobrzyłam).  Jednak nie zmienia top faktu, że były przepyszne. Zjadłam rano z serkiem na słono, bo z dżemem raczej nie pasuje.



Składniki:


  • 225 g mąki pszennej razowej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka otrębów
  • 198 g puszka kukurydzy
  • 100 ml mleka
  • mleko do posmarowania



Wykonanie:

Przesiać mąkę, proszek i sól. Dodać otręby, które zatrzymały się na sitku. Wetrzeć masło i siekać aż ciasto będzie przypominało okruszki. dodać otręby, kukurydzę, sok z puszki (opcjonalnie) i mleko (jeśli nie dodamy soku trzeba będzie dodać trochę więcej mleka) i wymiesza. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i ugniatać, aż będzie gładkie. Rozwałkować na 1 cm i wykroić kółka.

Scones układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec około 18 minut, aż wyrosną i będą brązowe. Wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...