16.07.2012

Dżem z malin i porzeczek

Do tego przepisu zarówno maliny, jak i porzeczki pozbawiłam pestek.  Maliny przetarłam przez sito, a porzeczki wycisnęłam przez gazę.  Jeśli nie chcecie, można użyć owoców z pestkami , ale my wolimy bez.  Pomysł na połączenie tych smaków podejrzałam w książce "Przetwory" Olgi Smile.





Składniki:
  • 600 g przetartych malin
  • 400 g przetartych porzeczek
  • 750 g cukru
  • 10 g pektyny


Wykonanie:
Przetarte maliny i porzeczki mieszamy w garnku o grubym dnie.  Dodajemy pektynę wymieszaną z cukrem i gotujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (proponuję test zimnego talerzyka).  Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...