14.07.2012

Frużelina jagodowa


Podczas upałów zbierałam z teściową jagody.  Nawet szybko poszło, tylko te okropne komary.  To nic, śladów po ukąszeniach już prawie nie ma, a słoiczki są i będą przez całą zimę.





Składniki:
  • 1 kg jagód
  • 300 g cukru (lub więcej, w zależności od słodkości jagód)
  • 15 g pektyny




Wykonanie:

Jagody delikatnie opłukać.  Połowę wsypać do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.  Pektynę wymieszać z częścią cukru i dodać do rozgniecionych jagód.  Wymieszać i zagotować.  Pogotować przez około 5 minut.  Dodać resztę jagód i cukru.  Gotować razem przez kolejnych 5 minut.  Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilkanaście minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...