23.07.2012

Galaretka z czerwonej porzeczki


Na ranczu u teściów krzaki porzeczek uginały się od owoców. Na blogu Ewelina kusiła cudowną galaretką.  A że akurat były upały, a galaretka na zimno …   Dodam, że bardzo nam posmakowała.




Składniki:
  • porzeczki
  • cukier( najlepiej miałki, drobny)

Wykonanie:
Porzeczki umyj, odszypułkuj i osusz( ja odstawiam na godzinkę aby odciekły na sicie, ja kabamaiga też). Przy użyciu czystej ściereczki, albo gazy wyciśnij sok z porzeczek do większej miski. Zważ sok i dodaj tyle cukru ile sok zaważy. Ucieraj tłuczkiem (pałką) , aż cukier się rozpuści, a sok zgęstnieje (jeśli masz grubszy cukier, ucieranie będzie trwało trochę dłużej). Przelej galaretkę do wyparzonych słoiczków (nakrętki też wyparz), możesz zostawić otwarte i zobaczyć, jak po godzinie galaretka stężeje… Zakręć i pasteryzuj wg własnego sposobu. Moje gotowały się w garnku przez 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...