26.07.2012

Muffiny czarny las


Oto trzecia i ostatnia propozycja wypieków z Kasią.  Moja wisienka na torcie ;).  Od dawna miałam ochotę na klasyczne ciasto Czarny Las.  Dlatego w sezonie wiśniowym musiałam zrobić chociaż namiastkę muffinkową.  Muszę przyznać, że to moje pierwsze muffiny robione z Kasią i wyszły bardzo chrupiące, jeśli to dobre określenie.  W połączeniu z bitą śmietaną i wisienkami to było to.






Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 90 g Kasi
  • 1 jajko



Dodatkowo:
  • ok. 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • świeże wiśnie
  • kilka kostek gorzkiej czekolady




Wykonanie:
Kasię roztopić i ostudzić.  Składniki suche i mokre wymieszać o oddzielnych miseczkach.  Następnie dodać mokre do suchych i delikatnie wymieszać.  Nakładać do foremek muffinkowych.  Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.  Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Wiśnie opłukać i wydrylować.  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.  Każdą ostudzoną muffinkę  przekroić na pół.  Na dolną część muffinki położyć łyżkę śmietany, następnie 2 - 3 przekrojone na pół wiśnie.  Przykryć górą muffinki.  Na wierzch nałożyć bitą śmietanę, zetrzeć na nią czekoladę i udekorować wiśnią.  Podawać natychmiast.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...