07.07.2012

Jagodowy sernik na zimno



Zaczarował mnie sernik z Małej cukierenki, więc na jego podstawie zrobiłam moją wersję.  Początkowo miała być dietetyczna, ale koniec końców, pojawiła się na nim bita śmietana.



Składniki (na formę o średnicy 16 cm):
  • 400 g chudego twarogu
  • 3 - 4 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka jagód

Na wierzch:
  • ok. 100 ml śmietany kremówki
  • 1- 2 łyżki cukru
  • garść jagód do przybrania



Wykonanie:
Twaróg zmielić dwukrotnie, a następnie wymieszać z syropem z agawy.  Jagody zmiksować. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody.  Lekko przestudzić. Do przestudzonej żelatyny dodać odrobinę zmiksowanych jagód i wymieszać.  Tak zahartowaną żelatynę dodać do reszty jagód, wymieszać i dodać do masy serowej.  Dokładnie wymieszać.  Formę o średnicy około 16 cm (użyłam naczynia żaroodpornego) wyłożyć folią.  Włożyć jagodową masę i włożyć do lodówki do stężenia ( u mnie stało przez noc).  Zastygnięty sernik wyjąc na talerz.  Kremówkę ubić z cukrem.  Wyłożyć na sernik.  Udekorować umytymi jagodami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...