06.07.2012

Sos jagodowy

Czy Wy też jecie oczami?  Są takie zdjęcia, które sprawiają, że nie mogę czegoś nie zrobić.  I tak właśnie było z tym sosem.  Troszkę go jednak zmodyfikowałam.





Składniki:
  • 2 szklanki jagód
  • 1/2 filiżanki wody (dałam trochę więcej)
  • 1/4 filiżanki cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jagód)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny



Wykonanie:
Jagody, wodę, cukier i sok z cytryny wymieszać i zagotować.  Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i dodać do jagód.  Zamieszać delikatnie, tak aby nie rozgnieść jagód.  Dodać skórkę z cytryny.  Chwilę pogotować.  Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.  Podawać na ciepło lub zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...