10.12.2013

Biscotti cytrynowo - migdałowe

Tak jak obiecałam wczoraj, pomysł na wykorzystanie chociaż części kremu cytrynowego.  Pyszny, chrupiący pomysł.  Delikatnie w klimacie świątecznym przez orzechy i cytrynę.  Jednak spokojnie biscotti można  jeść przez cały rok.  Przepis znalazłam na blogu Fig &Honey.




Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 55 g kremu cytrynowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 100 g migdałów (u mnie też orzechy brazylijskie)

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni.  Wymieszać wszystkie składniki poza orzechami przy pomocy miksera lub ręcznie.  Dodać orzechy.  Podzielić ciasto na 2 części.  Z każdej uformować podłużny bochenek.  Wyłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.  Piec przez około 30 minut, aż do suchego patyczka.  Wyjąć ciasto i ostudzić.  Najpierw na blaszce, a potem na kratce.  Ostudzone ciasto pokroić na 2 cm plastry.  Wyłożyć je na blaszce.  Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.  Piec przez około 30 minut, przekładając biscotti na drugą stronę w połowie pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...