04.12.2013

Świąteczne ciasto pomarańczowo - migdałowe

Propozycja świąteczna, chociaż może pojawić się na stole przez cały rok.  Ciasto trochę jak ucierane, trochę jak keks.  Bardzo wilgotne i aromatyczne.  Można zrobić je w dwóch wersjach - pomarańczowej (tak jak w oryginalnym przepisie) lub cytrynowej.  U mnie wystąpiła wersja mieszana.  A to wszystko przez to, że przypaliłam syrop pomarańczowy.  Musiałam ratować się wersją cytrynową, ale ciastu wyszło to na dobre.




Składniki:
  • 130 g mąki pszennej
  • 80 g cukru (dałam trzcinowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy *
  • 1/2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy *
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 125 ml śmietany 12 %
  • 1/2 szklanki (250 ml) migdałów
  • 110 g masła

Na syrop:
  • 60 ml cukru
  • 40 ml soku z pomarańczy *


Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.  Formę keksówkę o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Migdały uprażyć na suchej patelni i posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem i solą do miski  Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.  W drugiej misce wymieszać sok, wanilię jajka i 50 ml śmietany.
W misce robota wymieszać migały i mieszankę z mąką.  Powoli ucierają dodawać po kawałku masła.  Następnie dodać śmietanę.  Ucierać na niskiej prędkości, zdejmując masę ze ścianek od czasu do czasu.  Stopniowo dodawać mieszankę jajeczną.  Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez około 45 minut.
Kiedy ciasto jest już prawie gotowe przygotować syrop.  Sok i cukier podgrzewać na niewielkim ogniu przez kilka minut.  Gorące ciasto posmarować syropem.  Nałożyć kilka warstw tak, aby zużyć cały syrop.  Odstawić do ostudzenia (moja stygło przez noc w foremce).
Ciasto można polać polewą czekoladową (np z rozpuszczonej czekolady i kremówki w proporcjach 50/50).

* można zastąpić cytryną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...