12.12.2013

Polędwiczki korzenne

Dzisiaj propozycja, która może zagościć na świątecznych stołach.  Polędwiczki z dodatkiem miodu i przyprawy do piernika.  Bardzo aromatyczne, a do tego łatwe i stosunkowo szybkie w wykonaniu.




Składniki (na 4 osoby):
  • 1 polędwiczka
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 3 - 4  łyżki oliwy
  • sól

Wykonanie:
Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy na plastry o grubości około 2 cm.  W misce mieszamy miód, 2 łyżki oliwy i przyprawę do piernika.  Wkładamy do marynaty pokrojoną polędwiczkę i marynujemy przez około 30 minut (w lodówce).  Cebulkę kroimy w kosteczkę.  Szklimy na odrobinie oliwy.  Jabłka kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazd nasiennych.  Dodajemy do podsmażonej cebulki i razem smażymy, aż jabłka zrobią się szkliste, ale nie będą rozpadać.  Zdejmujemy je z patelni i trzymamy w cieple.   Dolewamy odrobinę oliwy i podsmażamy polędwiczki z obu stron na złoty kolor.  Podajemy z podduszonymi jabłkami i ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...