Składniki:
- 3 - 4 płaty śledziowe (z zalewy solnej)
 - po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i goździków
 - po pół łyżeczki ziaren kolendry, gorczycy i jałowca
 - pół łyżeczki słodkiej papryki
 - 2 - 3 ząbki czosnku
 - liść laurowy
 - 1 szklanka oleju
 - cebula (do podania)
 
Wykonanie:
Śledzie
 moczymy w wodzie.  Przyprawy ucieramy w moździerzu.  Mieszamy razem z 
przeciśniętym czosnkiem i zawijamy w gazę.  Gazę z przyprawami 
obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do słoja i zalewamy olejem.  Odstawiamy 
na noc w temperaturze pokojowej. 
Wymoczone
 śledzie osuszamy i przekładamy do oleju.  Odstawiamy do lodówki na 
kilka dni.  Przed podaniem śledzie wyjmujemy z oleju i dekorujemy 
sparzoną cebulą w plasterkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.