23.12.2013

Piernikowe muffiny z żurawiną

Dzisiaj kończę świąteczny cykl.  Na zakończenie piernikowe muffiny ze świeżą (mrożoną) żurawiną.  Szybkie do wykonania, w świątecznych klimatach.  Dzieciom posmakują, chociaż dorosłym też powinny.




Składniki (na 12 - 15 sztuk):
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i przyprawą.  Dodać mleko, olej, rozbełtane jajko i wymieszać tylko do połączenia składników.  Dodać żurawiną i delikatnie wymieszać.  Ciasto przełożyć do przygotowanym foremek.  Piec około 20-25 minut, do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...