Składniki (na 8 bułeczek):
- 1/2 łyżeczki soli
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 110 g mąki pszennej
 - 110 g mąki pszennej razowej
 - 25 g masła
 - 50 g daktyli
 - 150 ml soku pomarańczowego Tymbark 100%
 - 2 łyżki mleka do posmarowania
 
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Do
 miski przesiewamy mąki, sól i proszek.  Dodajemy masło i rozcieramy 
palcami, aż powstaną grudki. Daktyle siekamy i dodajemy do mąki z 
masłem.  Mieszamy.  Stopniowo zaczynamy dolewać sok.  Mieszamy całość 
widelcem.  Sok dolewamy tylko do momentu, aż ciasto da się zagnieść.  
Prawdopodobnie nie będziemy musieli użyć całych 150 ml (u mnie zostało 
około 5 ml).  Wyjmujemy ciasto z miski i szybko zagniatamy.  
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i ostrym nożem kroimy na 8 
trójkątów.  Możemy też wyciąć koła.  Bułeczki przekładamy na blaszkę, 
smarujemy mlekiem i pieczemy w górnej części piekarnika przez około 10  -
 12 minut.  Podajemy ciepłe.
Wpis sponsorowany 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.