23.07.2011

Chlebek bananowo-orzechowy

Syn znowu jechał na długą wycieczkę rowerową, więc trzeba było przygotować prowiant.  Tym razem postanowiłam zamiast drożdżówek czy muffinek, przygotować ciasto z bananów, które leżały na parapecie.  Zmodyfikowałam przepis na chlebek dyniowy i powstał przepyszny chlebek bananowy. W sam raz na wycieczkę.

 

Składniki:

* 275 g bananów (bez skórki, czyli 2 - 3 banany)
* 50 g drobnego cukru
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
* 50 g oleju
* 3 jajka, lekko ubite
* 350 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki soli
* 75 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Natłuścić i wyłożyć papierem formę keksówkę o wymiarach 21,5 x 11 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Banany rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać cukier, gałkę, olej i jajka i dobrze wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać i zrobić wgłębienie w środku. Dodać mieszaninę bananową i mieszać aż ciasto będzie gładkie (ja nie mieszałam zbyt dokładnie, bo ciasto przypominało mi ciasto muffinowe, a to mieszamy tylko do połączenia składników). Dodać orzechy i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 1 godzinę, aż się zezłoci i zacznie odstawać od brzegów foremki. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...