Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru drobnego
- 15 g drożdży
- 120 ml letniego mleka
- 175 ml letniej wody (lub mniej)
Wykonanie:
Przesiać
mąkę z solą do dużej miski, dodać cukier i zrobić na środku
wgłębienie. Drożdże rozrobić w mleku i wlać do wgłębienia. Posypać
odrobiną mąki i odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie
bąblować. Stopniowo dodawać wodę i mieszać, aż powstanie wilgotne,
miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 8-10
minut (ja wyrabiałam w robocie), aż ciasto będzie elastyczne. Włożyć do
lekko naoliwionej miski i przykryć. Odstawić na około 1 1/2 godziny,
aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony
blat, odgazować i odstawić na 5 minut (pod przykryciem). Podzielić
ciasto na 10 równych części i z każdej uformować bułkę. Ułożyć na
blachę, przykryć i odstawić na 30 minut. Naoliwić grzbiet dłoni i na
każdej bułce zrobić głębokie wgłębienie. Przykryć ponownie i odstawić
na 5 - 10 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
Nalać 250 ml do naczynia, wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z
bułkami. Piec 15 minut, aż się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.