Składniki:
- 285 g maki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant
- ok 90 ml mleka
- 45 g masła roslinnego (dałam zwykłe i je rozpuściłam)
- 8 łyżeczek cukru (jeżeli robimy bez lukru należy dać drugie tyle)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- ok. 130 gram porzeczek
- lukier
Wykonanie:
Masło
rozpuszczamy i lekko studzimy. Wszystkie składniki (poza porzeczkami)
wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy. Kiedy ciasto jest już
sprężyste, wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy na około godzinę,
aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie myjemy porzeczki i pozbawiamy
je korzonków. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z
każdej formujemy kulę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt
naleśnika. Na naleśniku kładziemy porzeczki i rolujemy.
Na motylki:
Podwijamy dwa końce naleśnika pod spód.
Z każdej strony nacinamy zostawiając na środku mniej więcej 2 cm.
Skrzydełka wywijamy i gotowe.
Na serca:
Naleśnik składamy na pół.
Rozcinamy, od "całej" strony, zostawiając na końcu ok. 2 - 3 cm.
Wywijamy rozcięte części, formujemy dół w kształt serca i gotowe.
Drożdżówki
smarujemy drobiną mleka lub rozbełtanego jajka i pieczemy około 20
minut w 200 stopniach. Po przestudzeniu możemy polać lukrem.
Lukier
robimy z cukru pudru dokładnie wymieszanego z odrobiną mleka czy wody.
W tym przepisie nie polecam lukru cytrynowego, ze względu na użyte
owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.