Składniki:
* 250 g mąki
* 1 łyżka kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej
* 150g cukru
* 250ml mleka
* 90ml oleju roślinnego
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
* 50 g porzeczek i jagód
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki (oprócz kakao) do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Odłożyć kilka łyżek ciasta do drugiej miski, dodać kakao i ponownie wymieszać. Do białej części ciasta dodać owoce i lekko wymieszać i przełożyć do foremek. Na wierzch kłaść po odrobinie ciemnego ciasta i zamieszać szpikulcem, tak aby powstały wzorki. Piec przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.