Ciasto:
- 250 g mąki pszennej 270 g mąki pszennej razowej
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
- 40 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g białego sera
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Do posmarowania: roztrzepane jajko
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąki wymieszane z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć (ja zmiksowałam).
Z ciasta rozwałkować cienki placek. Rozsmarować na nim farsz i zwinąć w rulon. Pociąc na około 2 cm plasterki i wyłożyć je na blasze. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10 minut. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.