27.07.2011

Wuzetka

Dzisiaj wpis gościnny.  Ciasto od mojej Mamy. Nie byle jakie ciasto, bo byłą to jedna z lepszych wuzetek jakie jadłam.  Nie wiem skąd Mama ma ten przepis, ale polecam z całego serca.  Mamuś dziękuję za pyszne ciacho i za przepis.  No i polecam się na przyszłość :)
 


Składniki:

Biszkopt:

* 7 jaj,
* 1, szkl maki
* 1,5 szkl cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać nadal, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać pozostałe składniki razem przesiane przez sito, wymieszać. Ja pozwalam sobie lekko zmiksować, bo ciężko jest wymieszać mąkę z pianą. Po ostygnięciu przekroić na pół, nawilżyć. Najprościej np. sokiem z grapefruita.



Masa:

* 1 l śmietany 30%
* 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szkl wody,
* ½ soku z cytryny
* 4 cukry waniliowe lub 65 g domowego cukru waniliowego


Dodatkowo:

* kakao
* ew. bita śmietana do dekoracji

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowy, ubijając dodawać sok z cytryny a na koniec ostudzoną żelatynę. Masę podzielić na pół, udekorować ciasto w środku i na górze, posypać kakao. Można udekorować bitą śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...