14.07.2011

Pierogi jagodowe

Taką obfitość jagód trzeba dobrze wykorzystać.  A co to znaczy dobrze?  Oczywiście w pierogach.  Bo czy może być coś lepszego na letni obiad?



 

Składniki na ciasto:

* 2 szklanki mąki 
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka masła lub oleju
* 1 jajko (roztrzepane)
* około 1 szklanki ciepłej wody


Składniki na farsz:

* 1 szklanka jagód
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

* śmietana / jogurt naturalny
* cukier
* cukier waniliowy


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Jagody delikatnie opłukać, osuszyć i obsypać mąką ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie tak, aby mąka pokryła wszystkie jagody. Ciasto odkrawać po kawałku i rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce jagód i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.

Pierogi podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym (można dać więcej cukru, ponieważ nie dodawaliśmy cukru do jagód).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...